Maistas – žmogaus energijos šaltinis. Sakoma, kad nevalgius galima išgyventi apie mėnesį, tačiau kiekvienas iš mūsų žino, kad tai kenkia sveikatai. Nuo senų laikų žmonės bandė įvairiausius maisto gaminimo būdus. Vienas iš jų atsirado tuomet, kai prieš 100 – 50 tūkst. metų plačiai paplito ugnies naudojimas ir žmonės šildėsi, virė ir kepė maistą ant ugnies liepsnų.
Senovės žmonės buvo sumanūs ir nenorėdami patys laikyti maisto, kol šis iškeps, virš ugnies, kūrė ir konstravo įvairias laikymo priemones. Dėl to maždaug prieš 3000 metų buvo pradėtos gaminti pirmosios primityvios krosnelės iš mūro ar molio. Senovės graikai krosnis kūrė duonos kepimui. XV – XVI a. pradėtos statyti didesnės krosnys su kaminais. Maistas buvo kepamas metaliniuose katiluose, kurie kabėjo virš ugnies.
Pirmosios plytinės viryklės su dūmtraukiu buvo paminėtos 1490 m. Elzase (Prancūzija). Prancūzų architektas F. Cuvillies 1735 m. suprojektavo krosnį, kuri buvo kūrenama malkomis ir turėjo geležinę plokštę ant viršaus. Joje buvo nudengiamos skylės, kuriose būdavo dedami puodai su maistu.
Dabar mums žinomos dujinės viryklės išrastos 1800-aisiais. Vėliau atsirado ir elektrinės bei mikrobangų krosnelės. Pirmasis dujinės viryklės variantas užpatentuotas 1826 m. 1890 m. ji paplito ir buvo naudojama daugelyje namų ūkių. 1930 m. elektrinės viryklės pradėjo konkuruoti su elektrinėmis viryklėmis.
1945 m. atsirado mikrobangų krosnelės, kurios buvo skirtos greitam maisto šildymui, atšaldymui ar net maisto gamybai. Ši krosnelė buvo išrasta per atsitiktinumą, kai elektros inžinierius P. Spenceris II pasaulinio karo pabaigoje eksperimentavo su radarais, kuriuose naudojamas megatronas (jis sklidžia mikrobangas), ir pastebėjo, kad jo chalato kišenėje buvęs šokoladinis batonėlis ištirpo, nors kambaryje nebuvo karšta. XX a. šis išradimas padėjo vystytis kulinarijai.
Šiais laikais dujinės ir elektrinės viryklės ar mikrobangų krosnelės nebestebina. Saulės energiją gaminančios krosnelės – naujovė. Šiame prietaise maistas gaminamas specialiuose puoduose, krosnelė izoliuojama specialiu dangčiu ir paliekama saulės atokaitoje visai dienai. Vakare, po saulės laidos, patiekalas bus paruoštas.
Šiuolaikinės modernios orkaitės turi daugybę skirtingų kepimo funkcijų ar net specialių gaminimo programų, kurios įsimena įvestus receptus ir lcd ekrane parodo reikiamus ingredientus ir gaminimo instrukciją. Naujosios orkaitės pačios parenka kepimui tinkamiausią programą, temperatūra ir trukmę.
Parengė BPG didmena