Paklausus pagal kokius kriterijus pasirenkama vieta, kur pavalgyti Vilniuje, pasigirsta labai daug variantų. Vieniems tai patogumas, kitiems tai galimybė atvykti su nuosavu automobiliu (strategiškai gera restorano vieta), tretiems – garsus ir profesionalus virtuvės šefas, labai skanus ir sotus maistas, malonus personalas ir komunikacija arba jauki ir prabangi restorano aplinka.
Užėjus į restoraną, pirmasis žvilgsnis krypsta į aplinką ir jo interjerą. Šis kriterijus vertinamas 10 iš 100 balų, skiriamų bendram restorano vertinimui. Svarbu visiškai viskas nuo komfortiškų baldų, stalo dekoro iki stilingos aplinkos, restorano švaros ir jaukumo.
Kitas restorano kokybės aspektas – personalo aptarnavimo lygis ir profesionalumas. Šiam kriterijui taip pat skiriama 10 iš 100 balų. Būtina įvertinti personalo gebėjimą bendrauti su svečiais (juos priimti ir išlydėti), paslaugumą, geranoriškumą ir virtuvės bei maisto aktualijų išmananymą. Aptarnavimo lygis labai dažnai lemia bendrą restorano įspūdį, todėl jis privalėtų būti gana aukštų standartų.
Tačiau svarbiausias kriterijus, pagal kurį išsirenkama vieta, kur galima pavalgyti Vilniuje, yra maisto kokybė. Lietuvos restoranų vertintojai šiam kriterijui skiria net 70 iš 100 balų. Siūloma atkreipti dėmesį į patiekalų asortimentą (jų rūšis, suderinamumą), virtuvės originalumą (modelį, unikalumą ir stilių), patiekalams naudojamus ingredientus (ypač jų šviežumą ir kokybę), patiekalų kompleksiškumą (ir naudojamų ingredientų kiekį, garnyrą, ir patiekalo ruošimo techniką) bei skonio aspektus (patiekalų suderinamumą, jų balansą, patiekimo unikalumą ir originalumą). Taip pat svarbus ir kokybės bei kainos santykis.
Tiesa, reikšmingas yra ne tik pats maistas, bet ir bendras jo patiekimas, t. y. estetika lėkštėje, naudojamos stalo serviravimo priemonės ir tinkamai tam parinktas stilius.
Galiausiai, privalu įvertinti ir gėrimus bei jų patiekimą. Tai sudaro 10 iš 100 balų, skiriamų bendram restorano vertinimui. Pateikiami gėrimai turėtų būti kokybiški, valgiaraštyje – kelios rūšys skirtingų gėrimų, tarp kurių – ir išskirtiniai gėrimai. Taip pat reikėtų įvertinti ir gėrimų dinamiką – gėrimai turi būti derinami su patiekalais, o valgiaraštis nuolatos atnaujinamas. Apskritai svarbu, jog būtų pakankamai platus gėrimų asortimentas.
Kaip jau buvo minėta, vertinant vietą, kur galima pavalgyti Vilniuje, svarbūs ne tik paties restorano vidaus aspektai (gėrimai, aplinka, maistas ir aptarnavimas), bet ir išoriniai veiksniai – strategiškai patogi vieta bei laikas. Tai reiškia, jog norint kokybiškai praleisti laiką restorane, reikia atsižvelgti į sezoniškumą bei paros metą. Pastebėta, jog rytais itin aktyvūs būna turistai. Pietų metu – vietiniai gyventojai, o vakarais ir savaitgaliais – pramogautojai.
Vilniuje įkuriama vis daugiau įvairių vietų, kur galima skaniai pavalgyti, todėl kartais būna sunku įvertinti, kuri vieta išties verta dėmesio, o kuri gali nuvilti ar nepateisinti lūkesčių. Tam, kad taip nenutiktų, pravartu restoraną įvertinti ir pagal esminius vertinimo kriterijus, į kuriuos atsižvelgti rekomenduoja ir žymiausi Lietuvos maitinimo įstaigų kritikai.
Labai įdomu, ačiū už pasidalinimą!