logistika

Paprastam mirtinga jam, logistika – tai daiktų pergabenimas iš taško A į tašką B. Paprastas ir aiškiai suvokiamas procesas. Tačiau egzistuoja ir sudėtingesni projektai, kai šią schemą papildo daugybė skirtingų transporto rūšių, operatorių ir procesų. Be to logistika turi būti pritaikyta tam tikrai sričiai, juk specialistai reikalingi ne tik sandėliavimo ar transportavimo srityse, bet ir gamyboje, prekyboje, farmacijoje ar kitur. O keičiantis laikams, keičiasi ir technologijos, be kurių taikymo negali nė viena ūkio šaka.

Sandėliuose naudojami elektroniniai skaitytuvai, įmonės diegiasi specialias logistikos valdymo sistemas ir kitas modernias technologijas, padedančias palengvinti įmonių darbą bei pagerinti suteikiamų paslaugų kokybę. Logistika elektroninėje erdvėje: vartotojas internete suformuoja užsakymą, pasirenka norimas paslaugas, pristatymo būdą ir laiką; vartotojas stebi užsakytų prekių judėjimą ir apskaitą internete; internetinės parduotuvės, transportavimo biržos. Visi šie logistiniai procesai vykstantys elektroninėje erdvėje keičia ne tik vartotojų įpročius, bet ir logistinius sprendimus. Logistikos įmonės gali lengviau derinti užsakymų pervežimus, taip sutaupydami išteklius. Taip pat gali derinti maršrutus ir tokiu būdu pagreitinti pervežimo procesą. Taip atsiranda naujos galimybės verslui, sukuriamos naujos darbo vietos ir pakyla vertė.

Logistika sudaro gan didelę Lietuvos BVP dalį, o Lietuvos vežėjai – žinomi net ir už jos ribų. Susisiekimo ministerija suvokdama šios srities svarbą, skiria jai vis daugiau dėmesio, vykdoma vis daugiau naujų projektų. Taip stiprinamas Lietuvos logistikos potencialas, atsiveria naujos galimybės. Ypatingai jaučiamas dėmesys technologijų taikymui, specialistų rengimui, dar platesnių vartotojų poreikių patenkinimui.

Visi elektroninėje erdvėje vykstantys procesai praplėtė ir logistikos studijų programas aukštosiose mokyklose. Tačiau technologijos vystosi tokiu dideliu greičiu, kad tiesiog išmoktų žinių nebe pakanka. Net ir geriausi specialistai nuolatos turi kelti kvalifikaciją, sekti naujienas norint neatsilikti nuo naujovių ir būti lygiaverčiais logistikos specialistų tarpe.

Lietuva jau yra parodžiusi, kad yra lygiavertė stipriosioms pasaulio šalims logistikos srityje, gali rasti ir susidoroti su sudėtingiausiais logistiniais sprendimais. Todėl didėjant inovacijų taikymui bei dėmesiui šiai sričiai, galima užtikrinti, kad Lietuva stipri logistikos srityje globaliu mastu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *