Dideli kiekiai sumedžiotų, sužvejotų gėrybių nebetelpa dažno šių hobių mėgėjų šaldymo kamerose. Su šia problema susiduria ir ūkininkai, norintys apsirūpinti savo užaugintomis gėrybėmis ar pririnktais grybais, uogomis. Todėl daugelis griebiasi konservavimo, norėdami kuo ilgiau išlaikyti gėrybes geros kokybės, tinkamus vartoti ir patogiai supakuotus. Tačiau norint išlaikyti maistą negendantį ilgą laiką nepakanka tiesiog karštu vandeniu sterilizuotų stiklainių ir specialiai paruošto maisto, o ir didelį kiekį produkcijos užkonservuoti yra ilgas ir varginantis darbas. Norint pagreitinti konservų gamybą į pagalbą įsigyjamas autoklavas su slėgio funkcija.

Dažniausiai autoklavas yra naudojamas mikrobiologijoje, medicinoje ar metalų pramonėje. Šis prietaisas sterilizuoja konservavimo indus, medicininius prietaisus ar chemines medžiagas jas kaitindamas aukštoje temperatūroje, dideliame slėgyje. Taip sunaikinamos visos bakterijos ir jų sporos, galinčios sukelti infekcijas, maisto produktų ar medžiagų gedimą. Pramoninis ar medicininis autoklavas yra didelės talpos ir užima daug vietos, tačiau esama ir mažesnių, namų sąlygoms pritaikytų prietaisų, kurie palengvins kiekvienos šeimininkės kasdienybę.

Konservavimui autoklavu galima naudoti stiklinę, metalinę ar polimerinę tarą. Jos atlaiko konservavimui reikalingą 100-120 laipsnių temperatūrą. Mikroorganizmai yra jautrūs dideliam karščiui, todėl jame greit žūvą, tačiau egzistuoja organizmų galinčių dar kurį laiką net ir aukštoje temperatūroje išlikti gyvybingais. Todėl labai svarbu pasidomėti tam tikro produkto sterilizavimo trukme, nes pavyzdžiui, įvairaus tipo tyrės ar kiti tiršti gaminiai yra ne tokie laidūs šilumai, o tai nulemia ilgesnį kaitinimo laiką. Dažniausiai jis svyruoja nuo 50 iki 100 minučių. Pateikiama kai kurių produktų sterilizavimo trukmė 250 gramų dėžutėms:

– Kiauliena: 55min;

– Jautiena: 75min;

– Kepeninė dešra: 75min;

– Paukštiena: 55min;

– Žvėriena: 55min;

– Žuvis: 70min (90min norint, kad sunyktų kaulai).

Taigi, palengvinkite gamybos procesus ir pasirūpinkite maisto konservavimu be didelio vargo. Net jei ir gaminate nedideliais kiekiais autoklavas bus jums naudingas, sutaupysite dujų, vandens bei savo pačių laiko. Tai daiktas, kurio įsigijimas tikrai atsipirks.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *