Mūsų mityba vaidina reikšmingą vaidmenį mūsų odos būklės gerinime. Ir visa tai galiausiai būna tiesiogiai susiję su kolagenu. Kolagenas yra proteinas, kuris odai suteikia jos struktūrą, lankstumą ir elastingumą. Su amžiumi mūsų odoje kolageno pagaminama vis mažiau, todėl ima formuotis odos raukšlės ir oda ima plonėti.

Tai paaiškina, kodėl kolageno maisto papildai šiandien yra tokie populiarūs. Ir nors trūkstant kolageno dažnai rekomenduojama naudoti maisto papildus, labai svarbu tinkamai subalansuoti savo mityba ir nepamiršti maisto produktų, kurių pagalba mūsų oda gali pradėti gaminti daugiau kolageno.

Citrusiniai vaisiai

Vitaminas C vaidina svarbų vaidmenį prokolageno gamyboje. Todėl labai svarbu gauti pakankamą vitamino C kiekį. Kaip jau tikriausiai žinote, citrusiniuose vaisiuose, tokiuose kaip apelsinai, citrinos, greipfrutai ir laimas, yra daug vitamino C, todėl šie vaisiai turėtų būti įtraukti į jūsų mitybos racioną.

Tropiniai vaisiai

Nereikėtų pamiršti ir tropinių vaisių, tokių kaip kiviai, mangai, ananasai ar guava, kuriuose yra daug vitamino C. Tuo tarpu guavoje taip pat yra ir nedidelis kiekis cinko, kuris yra svarbus  kolageno gamybos procese.

Uogos

Nors citrusiniuose vaisiuose yra daugiausiai vitamino C, vis dėlto neturėtų būti pamirštos ir uogos, kurios taip pat yra nuostabus šio vitamino šaltinis. Ir tiesą sakant, tokios uogos kaip braškės mums gali suteikti daugiau vitamino C nei apelsinai. Taip pat nemenką vitamino C kiekį mums suteikia ir avietės, mėlynės bei gervuogės. Be to, uogose yra ir daug antioksidantų, kurie saugo mūsų odą nuo pažeidimų.

Vištiena

Daugelio mėgstamoje vištienoje yra daug kolageno – jei kada nors esate pjaustę paukštieną turbūt pastebėjote, kiek daug jungiamųjų audinių joje yra. Būtent šie audiniai vištieną paverčia labai turtingu maistinio kolageno šaltiniu.

Žuvis ir vėžiagyviai

Kaip ir kitų gyvūnų, taip ir žuvies bei vėžiagyvių kaulai ir raiščiai yra sudaryti iš kolageno. Manoma, kad jūrinis kolagenas yra vienas iš lengviausiai įsisavinamų. Tačiau nors žuvies ir vėžiagyvių valgymas iš tikrųjų gali padidinti suvartojamo kolageno kiekį, vis dėlto nereikia pamiršti, kad žuvies „mėsoje“ yra mažiau kolageno nei kitose jos dalyse, tokiose kaip galva, žvynai ar akių obuoliai, kurių dažniausiai nevartojame.

Lapinės daržovės

Visi puikiai žinome, kad lapinės daržovės turėtų vaidinti svarbų vaidmenį mūsų kasdienės mitybos racione. Tačiau jos taip pat gali reikšmingai pagelbėti ir mūsų odos būklei. Špinatai, kale kopūstai ir kitos lapinės daržovės savo spalvą gauna iš chlorofilo, žinomo dėl savo stiprių antioksidacinių savybių. Kai kurių atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad chlorofilo vartojimas padeda odoje padidinti kolageno prekursoriaus kiekį.

Pupelės

Pupelės yra daug baltymų turintis maistas, kuriame yra kolageno sintezei būtinų aminorūgščių.  Be to, daugelyje pupelių yra gausu vario – dar vienos maistingosios medžiagos, kurios reikia kolageno gamybai.

Pomidorai

Dar vienas vitamino C šaltinis yra pomidorai. Vienas vidutinio dydžio pomidoras gali suteikti beveik 30 % dienos kolageno normos. Pomidoruose taip pat yra ir didelis likopeno kiekis, kuris yra labai galingas antioksidantas, padedantis mūsų odai.

Česnakas

Česnakas gali padidinti kolageno gamybą. Česnakuose yra gausu sieros, kuri yra svarbus mikroelementas, padedantis sintetinti ir užkirsti kelią kolageno irimui. Tačiau būtina paminėti, kad svarbus ir suvartojamas česnako kiekis, kadangi norint pasinaudoti visais česnako privalumais kolageno gamybai, pastarojo reikia suvartoti labai didelį kiekį.

Kiaušinio baltymas

Nors kiaušiniuose nėra jungiamųjų audinių kaip daugelyje kitų gyvulinės kilmės produktų, kiaušinio baltyme yra didelis prolino kiekis (prolinas yra viena iš aminorūgščių, kuri yra būtina kolageno gamybai).

Daugiau apie kolageną: https://biofitus.lt/maisto-papildai/92-kolagenas.html

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.