Daugelis pyragų gundo paveikslėliais, tačiau atbaido savo ingredientų sąrašu. Paprastai kepant pyragą turi nusiteikti bent valandą gaminti virtuvėje, tuomet laukti kol iškeps. Jau neskaitant to, kad greičiausiai perskaičius receptą dar teks eiti iki parduotuvės įsigyti trūkstamų sudedamųjų dalių. Taigi, spėkit su kuo rankose grįžta žmonės nuėję ingredientų pyragui į parduotuvę? O gi su pyragu! Nes tiesiog taip lengviau.

Iš ko gaminamas trupininis pyragas?

Tačiau trupininis pyragas su uogiene ne toks. Jis iš namų neišgins ir nevargins. Tai vienas iš tų pyragų, kur galima sakyti pagaminamas iš „kirvio koto“. Jam nereikia jokių įmantrių ingredientų ar kažko, ko namuose greičiausiai nėra.

Štai tipinis trupininio pyrago ingredientų sąrašas:

  • 420 gramų miltų,
  • 200 gramų cukraus (jei uogienė ganėtinai saldi, cukraus reikia sumažinti),
  • žiupsnelio druskos,
  • 1 arb. šaukštelio kepimo miltelių,
  • 220 gramų šalto sviesto,
  • 1 kiaušinio,
  • 500 mililitrų uogienės.

Taigi, kaip matote iš ties paprastas sąrašas ir visus produktus tikrai turite savo namų virtuvėje.

Kokią uogienę rinktis trupininiam pyragui?

Uogienės pasirinkimas paprastas – kurią reikia suvalgyti, tą ir dedame į pyragą. Paprastai ta kuri jau senokai pradaryta stovi šaldytuve arba tiesiog atrodo nepakankamai skani valgyti su blynais. 500 ml uogienės į pyragą pakankamai lengvai atlaisvina šaldytuvo lentyną vienu kepiniu.

Visgi, jei yra galimybė rinktis geriausia rinktis šiek tiek tirštesnę uogienę, tokią, kuri nevarvėtų. Minkštai tepamas džemas yra idealu.

Taip pat reikia atsižvelgti į saldumą. Jei mėgstate saldžius kepinius, tuomet nesvarbu kokia uogienė, svarbu jog saldi ir cukrus pagal receptą. Tačiau jei mėgstate mažiau saldumo, tuomet verta imtis ne tokią saldžią uogienę, galbūt uogienę su rūgštele (spanguolių, svarainių) ir mažinti cukraus kiekį recepte.

Pačios geriausios uogienės tokiems pyragams yra obuolių uogienė, spanguolių uogienė, slyvų uogienė.

Kaip gaminamas trupininis pyragas?

Pyrago gaminimas paprastas. Pirma, reikia pasigaminti tešlą ir tada pertepti uogiene du sluoksnius.

Tešlos gamyba prasideda nuo to, jog jos pagalvojus apie pyragą reikia įmesti sviestą į šaldiklį. Sušalusį sviestą labai lengva sutarkuoti.

Į didelį dubenį įsijokite miltus, berkite cukrų, žiupsnelį druskos, kepimo miltelius, įtarkuokite šaltą sviestą(geriausia per burokinę tarką) ir įmuškite kiaušinį. Visa tai rankomis maišykite, minkykite, kol neliks sausų trupinių. Nesistenkite suploti vienos masės, tai turi būti maži trupinukai.

Ant kepimo popieriumi išklotos kepimo formos sutrupinkite du trečdalius tešlos. Palyginkite jog būtų lygus dugnas, tačiau nespauskite, nesuplokite trupinukų. Tuomet užtepkite sluoksnį uogienės. Galiausiai ant viršaus sutrupinkite likusį trečdalį uogienės.

Beje, jei atrodo, jog tešla gavosi per minkšta ir nesidaro trupinukai, galima tešlą pašaldyti šaldiklyje ir sutarkuoti.

Belieka skanėstą  iškepti. Į įkaitinta iki 190 laipsnių orkaitę įdėkite kepimo formą ir kepkite 40 min.

Ir štai dabar jau viskas. Iškepusį pyragą galima valgyti iškart, galima ir atvėsusį. Jei valgyti dar šiltą, idealu su ledais. Ypač vasarą tai puikus desertas prie kavos. Atvėsęs pyragas gali būti gardžiu užkandžiu prie kavos, o jei nėra pernelyg saldus, gali būti ir greitas pusryčių variantas.

Kaip jau turėjote suprasti, išties idealus pyragas. Nedaug ingredientų, paprastai gaminamas ir išties gardus. O kiekvieną kart ir vis kitoks, su skirtinga uogiene. Skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.